Литературный портал Графоманам.НЕТ — настоящая находка для тех, кому нравятся современные стихи и проза. Если вы пишете стихи или рассказы, эта площадка — для вас. Если вы читатель-гурман, можете дальше не терзать поисковики запросами «хорошие стихи» или «современная проза». Потому что здесь опубликовано все разнообразие произведений — замечательные стихи и классная проза всех жанров. У нас проводятся литературные конкурсы на самые разные темы.

К авторам портала

Публикации на сайте о событиях на Украине и их обсуждения приобретают всё менее литературный характер.

Мы разделяем беспокойство наших авторов. В редколлегии тоже есть противоположные мнения относительно происходящего.

Но это не повод нам всем здесь рассориться и расплеваться.

С сегодняшнего дня (11-03-2022) на сайте вводится "военная цензура": будут удаляться все новые публикации (и анонсы старых) о происходящем конфликте и комментарии о нём.

И ещё. Если ПК не видит наш сайт - смените в настройках сети DNS на 8.8.8.8

 

Стихотворение дня

"партитура"
© Нора Никанорова

"Крысолов"
© Роман Н. Точилин

 
Реклама
Содержание
Поэзия
Проза
Песни
Другое
Сейчас на сайте
Всего: 264
Авторов: 0
Гостей: 264
Поиск по порталу
Проверка слова

http://gramota.ru/

Для печати Добавить в избранное

Мої маленькі Діди Морози (Рассказ)

Автор: Завьялова
Закінчилася осінь, пройшов темний грудень і почався останній тиждень року з його приємними покупками до новорічного свята. Ми з мамою зустріли тата з роботи і в ялинковому відділі «Дитячого світу» купили прекрасну маску лисиці.
Наша сім’я йшла засніженою центральною  площею Харкова до трамвайної зупинки і я насилу утримувалася від того, щоби кожну хвилину не заглядати в мамину сумку та вдихати якийсь абсолютно неймовірний запах свіжого пап'є-маше.
Було відомо, що маска це ще не все. Дід Мороз вже знає  про мої заповітні бажання: величезну книгу про Піноккио з дивними ілюстраціями та про іграшкову машину, яка сама їздить, повертає праворуч і ліворуч, світить фарами і «бібікає». І, звичайно ж, про цукерки, шоколадки, мандарини  і щоб їх було більше.
У Дід Мороза я вірила. Та і як можна було не вірити, адже ось який красень стоїть у мене під ялинкою: білосніжний кожух, рум'яне обличчя, борода з легкою блакиттю. Аби з кого такого не зліплять!
І ось нарешті наступило тридцять перше грудня. Увечері мама зайшла побажати мені на добраніч і сказала,  що сьогодні вночі прийде Дід Мороз. Він пройде крізь стінку, онде в куточку. Ти, звичайно, спатимеш і його не побачиш, але завтра вранці під ялиночкою знайдеш подарунки. З наступаючим Новим роком, доню, і на добраніч!
Я з усіх сил спробувала дочекатися доброго старого з подарунками і у всі очі дивилася в закуток, але, мабуть, мама від щирого серця побажала мені спокійного сну.
Настав перший ранок нового року. Під пишною нарядною ялиночкою, що стояла на письмовому столі, лежали подарунки. Бажані книга та закордонна машина з пультом управління на товстому дроті. Правда, надалі виявилось, що радянські батареї в цей пульт не поміщаються. Але тато прилаштував велику вітчизняну батарею «Сатурн» і машина почала їздити вперед та назад, повертати ліворуч та праворуч, світити фарами, сигналити та приводити мене в неймовірний захват.
А подарунки з цукерками і мандаринами, їх аж цілих три! Як здорово виявитися власницею таких незчисленних багатств: більше двадцяти  штук «Каракумів» і «Червоних маків», гори «Ракових шийок», шести шоколадок,  хоч хай і невеликих. А мандаринів скільки – не менше кілограму!
Але не всі ці подарунки належали мені. Кожен новий рік починався з походу в гості. Рідний брат моєї мами примудрився зробити своїм народженням в кінці грудня подарунок до Нового року моїм бабусі та дідусеві . Два свята – сімейне і всенародне, традиційно відзначали разом. І два солодкі подарунки з трьох, знайдених під моєю ялиночкою, чесно належали моїм двоюрідній сестрі і братові. Ну що ж, я не шкодую. По-перше, двоюрідні сестра і брат – мої великі друзі, а по-друге – може і їхній Дід Мороз принесе мені подарунок.
Ми відправилися в гості. Яким далеким здавалося тоді селище тракторного заводу – на краю білого світу! Не поїздка, а ціла подорож! Спочатку їхали трамваєм до кінцевої зупинки, а звідти вже пішки до дому наших родичів.
Ми йшли святково прикрашеною окраїною міста і я з захопленням розглядала яскраві вітрини магазинів. На розі проспекту та бульвару у величезній вітрині зі склом, зробленним з нахилом по тодішній моді, стояла крихітна пластмасова ялиночка – таку саму я наряджала удома для ляльки.
Невелика прогулянка під легкою порошею – і ось ми в гостях. Жарко в квартирі у дядька, шумно, гостей велика кількість - родичі, друзі, сусіди. У кутку стоїть величезна ялинка з миготливою гірляндою. Радісна зустріч з братом і сестрою та ще з одним хлопчиськом, який був чи родичем, чи сусідом, невідомо.  
Нас швиденько підгодовують і відправляють спілкуватися в кут, під ялинку. Тут я знайомлюся з Дідом Морозом моїх кузенів. Він виявляється не дуже схожим на мого красеня, хіба що обличчя таке ж рум'яне. Кожух у нього червоний, але відверто картонний та такий, що формою нагадує швидше каструльку. А ручки і зовсім плоскі та неживі...
Мої брат і сестра старші за мене, вони вже вчаться в школі, тому у них виникає ідея влаштувати «концерт». Ну, а після концерту, звичайно ж, будем отримувати подарунки.
Ми по черзі виходимо із-за «завіси», роль якої виконує шторка на дверях з намальованими автомобільчиками і берізками, розповідаємо вірші і співаємо, хто на що здатний. Після бурхливих оплесків гостей, які нам заздалегідь забезпечені, наступає черга подарунків.
Моє розчарування немале – Дід Мороз родичів не побалував мене апельсином та й на шоколадні цукерки трохи поскупився. Але воно швидко забувається - по телевізору починаються мультики, ми біжимо дивитися їх і знову життя прекрасне.
Увечері дорогою додому я набридаю мамі розпитуваннями: чому мій Дід Мороз виявився щедрішим, ніж у родичів?
Мама відповідає:
- Ти бачила його поблизу?
- Так.
-  З нього ж не можна багато чого вимагати, розумієш?
– А чому?
– Ну, по-перше, він дуже старий і тому слабкий, а, по-друге, ти бачила його ручки?
– Бачила.
- Так він же інвалід, руки в нього картонні. З такими руками не те що мандарин, шоколадку не піднімеш!
Розсудивши, що мій Дід Мороз дійсно кращий та здоровіший за паперового дідуся моїх кузенів, я перестала ображатися на нього та навіть відчула щиру жалість до старенького.
Пройшло багато років, а в моїй пам’яті назавжди залишилися два Діди Морози – один могутній красень, а інший слабенький дідусь. Але обидва рідні, обидва мої маленькі Діди Морози.
© Завьялова, 08.04.2012 в 22:54
Свидетельство о публикации № 08042012225414-00266664
Читателей произведения за все время — 4, полученных рецензий — 0.

Оценки

Голосов еще нет

Рецензии


Это произведение рекомендуют