Литературный портал Графоманам.НЕТ — настоящая находка для тех, кому нравятся современные стихи и проза. Если вы пишете стихи или рассказы, эта площадка — для вас. Если вы читатель-гурман, можете дальше не терзать поисковики запросами «хорошие стихи» или «современная проза». Потому что здесь опубликовано все разнообразие произведений — замечательные стихи и классная проза всех жанров. У нас проводятся литературные конкурсы на самые разные темы.

К авторам портала

Публикации на сайте о событиях на Украине и их обсуждения приобретают всё менее литературный характер.

Мы разделяем беспокойство наших авторов. В редколлегии тоже есть противоположные мнения относительно происходящего.

Но это не повод нам всем здесь рассориться и расплеваться.

С сегодняшнего дня (11-03-2022) на сайте вводится "военная цензура": будут удаляться все новые публикации (и анонсы старых) о происходящем конфликте и комментарии о нём.

И ещё. Если ПК не видит наш сайт - смените в настройках сети DNS на 8.8.8.8

 

Стихотворение дня

 
Реклама
Содержание
Поэзия
Проза
Песни
Другое
Сейчас на сайте
Всего: 38
Авторов: 0
Гостей: 38
Поиск по порталу
Проверка слова

http://gramota.ru/

Для печати Добавить в избранное

натуралістичне оповідання без назви (Рассказ)

Автор: Savanarola
      В одному із звичайних українських сіл, десь на кордоні Полтавської та Черкаської областей в той день був великий траур… Людей не засмучувала ні війна, що тривала вже третій рік, ні голод, ні дощ, що лив уже четвертий день… Всі сумували, бо втратили сільського старосту… Чоловіка, що власне й заснував село, коли організовував побіг із етапу до Сибіру. Два десятки галицьких письменників не вгодили чимось радянській владі, мабуть, дуже любили Україну… За це їх і відправляли подалі від батьківщини, щоб не муляли очі пихатому Йосипу. Нестор, той самий староста, не здавався до кінця, а коли потяг, що їх віз на каторгу, трохи збавив швидкість на одній із станцій, відчайдуха стрибнув із вагона, за ним і його найближчі друзі. Поселилися втікачі неподалік від тієї ж станції, не хотіли далеко тікати…

            Того дня героїв-втікачів стало на одного менше, один із них, найголовніший, лежав бездиханним у тісній труні… Його товариші – старі дідусі час від часу струшували сльози, схлипували. Ридала жінка, діти, онучка стояла мовчки й час від часу підходила до небіжчика й запрошувала його: «Дідусю, нумо гратися, вже обід, вставай-но!». Бідолашка не знала, що востаннє бачить свого найкращого друга й порадника.

            В якусь мить у дворі запанувала тиша… Пора виносити… люди заметушилися… винесли за хвіртку… несли повільно, тяжка атмосфера давила на всіх, гнітила навіть тварин, собаки не вили, кури ніби вимерли…

            Через момент почулося ревіння мотора, було чути, як велика вантажівка їхала у напрямку процесії, ось вже було видно із-за рогу велику червону зірку на борту машини. З місця, що сусіднє водієві, вийшов офіцер у військовій формі, зробив постріл з автомату у повітря і вигукнув: «Стій!». Народ оторопів. Всі стояли, затамувавши подих… Військовий підійшов ближче й промовив: « Грузіться, челядь! Швидше, всі в кузов, трупа залиште тут!». Люди мовчали й стояли без жодних емоцій. Тоді нелюд в пагонах вдарив прикладом в бік одного із дідів. Вдова старости заревіла, впала й панічно здригалася, але не мовила ні слова. Офіцер домігся свого, вдаривши і її, - весь натовп покірно попрямував до машини, погрузилися, думали, що повернуться, але навіть не встигли рушитися, як в машині детонувала вибухівка, що була закладена нацистами у вантажівку. Всі… всі без виключення загинули… стікали кров’ю… невеликий струмочок червоної рідини простягся на всю вулицю, обрамив труну й зупинився…

            Ще день вся картина була непорушною, не співали птахи, не вили пси, не лив дощ... Лиш минула ніч і навколо все зашевелилось, налетіла купа мух, за ними кури бігали по трупах і розгрібали їхнє волося, вишукуючи шуків, собаки пили кров... десь із лісу прибігла стара лисиця... гарчала на собак, обдирала їм боки .відганяла від купи мертвих тіл... сама відривала шмаття від старіших і несла в ліс... збирала у норі... налетіли великі круки... вони викльовували очі всім на машині, найбільший хотів навіть підняти й понести маленьку дівчинку, але не здужав... за тиждень в тілах з'явились черви, тваринам не було що їсти, лиш ворони клювали вже геть м'яку плоть... та десь пропали й ті, частіше вже літали клювати очі собак, що повмирали, залишившись без їжі на привязі у дворах маленького села. Куниця, що прибігла зі своєї нори, почала розбирати тіло старости у труні, але трупний ядовитий газ звалив її з ніг, вона здохла поруч... За місяць вся вулиця перетворилася у кодло червів та личинок, не було жодного звіра чи людини в селі... не стало нікого...

© Savanarola, 12.10.2008 в 21:11
Свидетельство о публикации № 12102008211136-00080446
Читателей произведения за все время — 141, полученных рецензий — 0.

Оценки

Голосов еще нет

Рецензии


Это произведение рекомендуют