Литературный портал Графоманам.НЕТ — настоящая находка для тех, кому нравятся современные стихи и проза. Если вы пишете стихи или рассказы, эта площадка — для вас. Если вы читатель-гурман, можете дальше не терзать поисковики запросами «хорошие стихи» или «современная проза». Потому что здесь опубликовано все разнообразие произведений — замечательные стихи и классная проза всех жанров. У нас проводятся литературные конкурсы на самые разные темы.

К авторам портала

Публикации на сайте о событиях на Украине и их обсуждения приобретают всё менее литературный характер.

Мы разделяем беспокойство наших авторов. В редколлегии тоже есть противоположные мнения относительно происходящего.

Но это не повод нам всем здесь рассориться и расплеваться.

С сегодняшнего дня (11-03-2022) на сайте вводится "военная цензура": будут удаляться все новые публикации (и анонсы старых) о происходящем конфликте и комментарии о нём.

И ещё. Если ПК не видит наш сайт - смените в настройках сети DNS на 8.8.8.8

 

Стихотворение дня

"партитура"
© Нора Никанорова

"Крысолов"
© Роман Н. Точилин

 
Реклама
Содержание
Поэзия
Проза
Песни
Другое
Сейчас на сайте
Всего: 74
Авторов: 0
Гостей: 74
Поиск по порталу
Проверка слова

http://gramota.ru/

Для печати Добавить в избранное

Крыўда (на белорусском языке) (Рассказ)

Апавяданне

     Зіна яшчэ крыху пастаяла перад люстэркам, прыдзірліва аглядаючы сябе. Не. На такі выпадак трэба штосьці іншае. Святочнае, вядома, але больш стрыманае, так бы мовіць, дзелавое.
– Дзякуй вам, дзяўчаткі, за дабрыню і шчодрасць. Уборы вашы вельмі прыгожыя, але – не крыўдуйце толькі – я ўсё ж апрану вось гэта. – Яна дастала з шафы сваю ўлюбёную сукенку. – Здаецца, гэта будзе якраз тое, што трэба. Толькі вось абутак… Шкада, што белыя басаножкі ў рамонце. Але ж мае “лодачкі” таксама неблагія, ці не праўда?
– Зінка, – азвалася Вера Міхалькова, – вазьмі ты лепш мае чаравікі. Зірні, якая прыгажосць! Праўда, ад сэрца адрываю, але бяры. А за гэта ты як на споведзі раскажаш нам, з кім у цябе спатканне. Ці не з Пысевічам з гістарычнага? Я заўважыла, ён на цябе апошнім часам пазіраць пачаў. Дык глядзі, каб Таня Ісайчук табе прычоску не папсавала. Яна за Вадзікам ці не з паўгода ўжо бегае. І ўвогуле, Пысевіча асцерагацца трэба. Нездарма яму мянушку такую далі – К а з а н о в а. Той яшчэ жук! Не адна дзяўчына з-за яго наплачацца.
     Зіна паблажліва ўсміхнулася. Няхай сяброўкі робяць якія хочуць здагадкі – яна ім нічога не скажа, бо ніхто з іх Зіну не зразумее. Амаль усе яе аднакурсніцы з Міншчыны. Дома пабыць для іх не праблема. І аднавяскоўца свайго ў Мінску сустрэць – не вялікае дзіва. А для Зіны гэта значная падзея, сапраўднае свята.
     Цікава, ці адразу Таня пазнае яго? Як-ніяк амаль пяць гадоў ужо не бачыліся. Так, пяць гадоў таму Таня апошні раз прыязджала ў Зарадзвінку – бацькі яе тады яшчэ там жылі. Таня пасля дзевяці класаў паступіла ў тэхнікум у Мінску. Гаварылі ў вёсцы, нібыта дзядзька Васіль, брат Танінага бацькі паспрыяў таму, бо ў той тэхнікум звычайнай вясковай дзяўчыне немагчыма паступіць было. А Таня паступіла, хоць у школе і не вельмі добра вучылася. Зіна тады яшчэ толькі сем класаў скончыла. (Таня на два гады старэйшая) і вельмі зайздросціла Тані: як жа, ажно ў сталіцы вучыцца будзе! Зіне пра такое пакуль і марыць не выпадае.
     Неўзабаве і Таніны бацькі пакінулі вёску: прадалі сваю хату і купілі кватэру ў Гомелі. Хадзілі чуткі, што і тут без дзядзькі Васіля не абышлося. Вядома – такі сваяк у Міністэрстве!
     Цётка Вольга, маці Таніна, зрэдку прыязджала ў Зарадзвінку і да былых сваіх суседзяў наведвалася, а Таня так ніводнага разу за гэтыя пяць гадоў і не з’явілася ў вёсцы. Цётка Вольга расказвала Зінінай маці, што Таня выйшла замуж за вельмі прыстойнага чалавека, які працуе ў той жа ўстанове, што і дзядзька Васіль. Праўда, чалавек той значна старэйшы за Таню, але ж затое Таня жыве цяпер як у Бога за пазухай: і кватэра шыкоўная ў цэнтры, і летнік, і машыны дзве – службовая і ўласная. “І дзіцятка ўжо ёсць, хлопчык. Славікам назвалі. Так што Танечцы маёй (цьфу-цьфу – не сурочыць бы!) пашэнціла!”
     Убачыўшы Зіну (тая якраз прыехала на майскія святы), цётка Вольга ўзрадавалася: “Вось добра, Зіначка, што ты тут! Гэта ж гасцявала ў мяне Танечка і забылася… не памятаю, як яно завецца… ну, фарбы тыя, што твар малююць. Ага, касметыку. Ды ты ўжо будзь ласкавая, перадай Танечцы. Аднясі. Яна па вуліцы Казлова жыве. А я ўжо і пасылачку невялічкую збяру. Гасцінцаў крыху. Ты паслязаўтра ад’язджаеш? Тады я заўтра ранічкою прывязу.”
     Зіна ніяк не магла ўявіць сабе Таню замужняй дамаю, а тым больш маці. Здаецца, ці даўно яны разам у крушынніку на выгане ў партызаны гулялі? Шура Клімаў, “камандзір партызанскай брыгады” тады з усіх Зарадзвінскіх дзяўчат іх дваіх выбраў: Таню медсястрой прызначыў, а Зіну – санітаркай. Ну яны і лячылі “раненых” вадою з круглай сажалкі ды гаркаватымі ягадамі крушыны. У той жа круглай сажалцы Зіна з Таняй апалонікаў лавілі – пузаценькіх, жвавых – такіх прыгожых, аж не хацелася верыць, што яны неўзабаве ператворацца ў непрываблівых рагатых і лупатых істот, якімі так брыдзіліся Зіна і Таня! А ці памятае Таня, як яны хадзілі за шчаўем да Тарасавай будкі і аднойчы аб’еліся там палявым часнаком? Хутчэй бы ўбачыць Таню! Вось ужо нагаворацца яны, паўспамінаюць пра сваё “басаногае дзяцінства”. А яно ў іх з Таняю і сапраўды было басаногае ды яшчэ і з цыпкамі…
*          *          *
     У мінулым годзе Зіна паступіла ў Мінскі педінстытут. Маці кожны раз як Зіна дадому наведвалася, адно і тое ж гаварыла: “Заехала ты, дачушка, за белы свет. На настаўніцу можна было б і ў Гомелі навучыцца. Кожны выхадны дома была б. Ды і сярод тыдня – не-не ды і адлучылася б: дваццаць кіламетраў – не чатырыста. Дома ж і малачко сваё, і смятанка. А то вунь як на сталоўскіх харчах схуднела: толькі вочы ды нос засталіся”.
     Зіна напачатку пярэчыла:
– Ну нічога ты, мамачка, не разумееш! Хіба ж можна Гомель параўноўваць з Мінскам? Вучыцца ў сталіцы – гэта ж такі гонар!
     Праўда, нудзілася Зіна па сваёй Зарадзвінцы. Але тое можна зразумець – як-ніяк упершыню ад дому ад’ехала. Думала, прыйдзе час і звыкнецца яна з гарадскім жыццём… Не яна першая, не яна апошняя. Але вось ужо амаль два гады прайшло, а Зіна ўсё вёску сваю сніць: то яна разам з сяброўкамі на лузе за Вёдзеркай рамонкі ірве, то на танцы ў клуб збіраецца, то ля агародчыка на лавачцы пад калінаю сядзіць. Пасля зімовых канікул на вучобу ад’язджала – плакала ўпотайкі ад маці. І цяпер слёзы на вочы набягаюць, як падумае, што зноў ажно два месяцы родных сваіх не ўбачыць. Таму і ўзрадавалася тады цётцы Вользінай просьбе. Гэта ж яна з Таней сустрэнецца! І тады калі-некалі можна будзе да яе заходзіць. А то дзяўчаты з Зінінага пакоя раз’едуцца на выхадныя, а яна сядзіць адна і куды падзець сябе, не ведае. І начаваць адной страшнавата: з нядаўняй пары пачаў у іх пад вокнамі нейкі мурзаты тып швэндацца. На мінулым тыдні на шыбіну ў іхнім пакоі брыдкіх малюнкаў наляпіў, а сам побач стаяў і зубы гнілыя скаліў, пакуль дзяўчаты аднакурснікаў сваіх з другога паверха не паклікалі. Косця Макарэвіч з Колем Кушнерам, відаць, добрую бубну таму тыпу выбілі, бо яго колькі дзён ужо не відаць. А Зіна ўсё роўна баіцца: пакой жа іхні на першым паверсе.
*          *          *
     Калі цётка Вольга назаўтра, як абяцала, прынесла сваю “невялічкую пасылачку”, маці спахмурнела і, счакаўшы, калі за цёткай Вольгай зачыняцца дзверы, сказала:
– Няма, а ўрэшце, ніколі не было ў гэтай Гурчыхі ні сумлення, ні сораму. Тут жа добрых шэсць кілаграмаў будзе! Чаму б па пошце не паслаць? А ўсё ад сквапнасці: там жа якія-ніякія, а грошы трэба плаціць, а тут на дармаўшчыну. Яны ж, Гуркі, над кожнай капейчынай калоцяцца, ненаедныя.
     Маці гаварыла праўду. Цётка Вольга – кабеціна хітрая, уцісклівая. Зіна добра памятае, як Гурчыха некалі збірала дзяцей, што гулялі на вуліцы і, паабяцаўшы пачаставаць іх мёдам, загадвала якую-небудзь работу: то буракі з агароду ў склеп перанесці, то сена ў пуню пацягаць, то крапівы ды лебяды свінням нарваць. Вядома ж, мёдам пасмачыцца кожнаму хацелася, і малыя стараліся адно перад адным. А цётка Вольга пазірае ды пахвальвае: “Вось малайцы, дзеткі, вось разумнікі!” А потым вынесе на ганак чыгун ці міску і кажа: “Вось тут мёд быў, на бакавінах і на дне яго яшчэ вунь колькі засталося! Ласуйцеся, дзеткі!”
     Ну дзеткі і “ласаваліся”: возькалі пальцамі па дну чыгуна, а потым аблізвалі іх. Салодкія былі пальцы!
– Ты, мамачка, не хвалюйся, – гаварыла Зіна, імкнучыся супакоіць маці, якая не пераставала абурацца нахабствам Гурчыхі. – Ад вакзала мне зусім блізка ісці. Ды і Таню мне вельмі ж хочацца пабачыць.
*          *          *
     І вось зараз Зіна паедзе на вуліцу Казлова. На душы з самай раніцы светла і радасна.
– Зіна, ды хто з такім “рыдыкюлем” на спатканне ходзіць? – зарагатала Света Карніевіч, убачыўшы, што Зіна дастае з-пад ложка ёмістую чорную сумку. – Вазьмі вунь Верчыну ці маю, а то Пысевіч спужаецца, падумае, што ты з усімі сваімі рэчамі прыйшла, каб “навекі ў яго пасяліцца”.
– Няхай сабе, – зноў усміхнулася Зіна. – Я спецыяльна. Праверыць хачу трываласць ягоных пачуццяў. Ну, пакуль, дзяўчаткі. Калі нанач не прыеду – не хвалюйцеся.
– Ты не жартуй так, – ужо сур’ёзна прамовіла Света. – Табе ж сказалі, што Пысевіч…
– Добра, добра, – Зіна ўжо стаяла ля дзвярэй, – я да яго бліжэй як на паўметра падыходзіць не буду, абяцаю.
     Праз паўгадзіны Зіна стаяла перад металічнымі дзвярыма Танінай кватэры. “Нічога сабе дзверы! – падумала яна. – Не менш, чым мільён каштуюць”. Зіна націснула кнопку. Гук звака – не звычайны, рэзкі і пранізлівы, а мяккі, меладычны ўражваў таксама. Неўзабаве шчоўкнуў замок. Зіна паімкнулася пераступіць парог, але дзверы, узятыя на ланцужок, толькі крыху прачыніліся і глухаваты мужчынскі голас спытаўся:
– Вы да каго?
– Я… мне трэба да Тані, – прамовіла Зіна.
– Прабачце, а хто вы і навошта вам патрэбна Таня?
– Я з Зарадзвінкі… Зіна Весялова  я.
– Адкуль-адкуль?
– Ну, з вёскі Танінай. Маці Таніна прасіла перадаць…
– Танюша, – паклікаў мужчына, – тут да цябе з вёскі Зіна Весялова.
     За дзвярыма пачуліся нетаропкія крокі:
– З якой яшчэ вёскі? І якая Зіна? Спытайся, што ёй трэба?
– Кажа, што твая маці прыслала.
     Бразнуў ланцужок, і на лесвічную пляцоўку высунулася жаночая галава:
– Я слухаю вас.
     Зіна разгубілася. Яна добра памятала, што ў Тані былі цёмна-русыя доўгія хвалістыя валасы, а ў гэтай жанчыны – светлыя, амаль белыя, каротка пастрыжаныя, і твар… Хіба такі капрызліва-незадаволены твар быў калі-небудзь у смяшлівай, задзірыстай Тані? І ўсё ж гэта была яна, Таня. Вунь і радзімка ля носа. Вядома ж, Таня.
– Танечка, ты не пазнаеш мяне?
– Прабачце, але…
– Ды Зіна ж я! Зіна Весялова. Суседка твая з Зарадзвінкі!
– Ведаеце, Зіна, – Таня непрыгожа скрывіла ярка нафарбаваныя вусны, – я зусім мала жыла ў той Зарадзвінцы і ўжо амаль нікога не памятаю, даруйце. Муж сказаў, што вы ад маёй маці. Што яна хацела? Чаму вы маўчыце? Што прасіла вас маці?
     Зіна разляпіла непаслухмяныя вусны:
– Яна табе… вам… Вось пасылка.
     Дзверы прачыніліся яшчэ крыху. Роўна на столькі, каб можна было прасунуць пасылку – мудрагеліста перавязаны шпагатам пакунак.
– Давайце.
     Рука з доўгімі пазногцямі схапіла пасылку, і Зіна здрыганулася: шчаўчок замка прагучаў бы аплявуха. Нейкі час Зіна бясцямна глядзела на шыкоўныя металічныя дзверы, а потым паціху пасунулася ўніз. Па целу павольнай хваляй разлівалася гарачыня, і было такое адчуванне, яе некалі ў дзяцінстве, калі яна, пераблытаўшы шклянкі, замест чаю глынула бабулінага лякарства – горкага-горкага палыновага адвару…

© Валентина Кадетова, 11.05.2012 в 14:14
Свидетельство о публикации № 11052012141403-00273653
Читателей произведения за все время — 686, полученных рецензий — 0.

Оценки

Оценка: 5,00 (голосов: 1)

Рецензии


Это произведение рекомендуют