Литературный портал Графоманам.НЕТ — настоящая находка для тех, кому нравятся современные стихи и проза. Если вы пишете стихи или рассказы, эта площадка — для вас. Если вы читатель-гурман, можете дальше не терзать поисковики запросами «хорошие стихи» или «современная проза». Потому что здесь опубликовано все разнообразие произведений — замечательные стихи и классная проза всех жанров. У нас проводятся литературные конкурсы на самые разные темы.

К авторам портала

Публикации на сайте о событиях на Украине и их обсуждения приобретают всё менее литературный характер.

Мы разделяем беспокойство наших авторов. В редколлегии тоже есть противоположные мнения относительно происходящего.

Но это не повод нам всем здесь рассориться и расплеваться.

С сегодняшнего дня (11-03-2022) на сайте вводится "военная цензура": будут удаляться все новые публикации (и анонсы старых) о происходящем конфликте и комментарии о нём.

И ещё. Если ПК не видит наш сайт - смените в настройках сети DNS на 8.8.8.8

 

Стихотворение дня

 
Реклама
Содержание
Поэзия
Проза
Песни
Другое
Сейчас на сайте
Всего: 17
Авторов: 0
Гостей: 17
Поиск по порталу
Проверка слова

http://gramota.ru/

Автор: Инесса
"Ой лишенько! Що то воно йде за істота?" - скрикнув чоловік, якось ніяково поглянувши на мене. Я прослідкувала за його поглядом. Прямо на нас йшла таки добре вагітна жінка. Але не це здивувало мого співрозмовника. Його здивувало те, як вона була зодягнена. Коротенька кофтинка, яка просвічувалась, ледь прикривала груди. Невеличкі, коротенькі штанці кріпилися хтозна на чому знизу. А здоровенний живіт з пірсингом у вип*яченому пупку, зовсім бул голим. І в такому вигляді оця "леді" з городовито піднятою головою прогулювалася по багатолюдній вулиці. "Оце так культура!" - тільки й спромігся сказати чоловік. Я підтвердила, кивнувши головою. Розговорилися. Чоловікові було за 70. Виглядав він на багато молодше своїх років. Підтягнутий, стрункий. Та й мені він би не дав більше 35. Мова зайшла про культуру.

У післявоєнні роки, коли тяжкою працею відбудовували зруйноване війною місто, коли був дефіцит усього: одягу, їжі. Хто міг собі дозволити отак знущатися над чоловічою гідністю? Хто міг зайти у людне місце з не прикритими плечима? Хіба, що, люди не ті були? Була культура поведінки. А це і одяг, і мова, і пісні, і фільми. А зараз що? Все дозволяється. Хоч голий ходи. То можна й голому, аби була гарна фігура.

Вийдіть влітку на пляж. Що ви побачите? Облишмо фігуру. Я про те, як розмовляють діти. Вони ж копіюють своїх батьків, пересипаючи лайкою дитячі слова. А що лишається після відпочиваючих? - Багно. Биті пляшки, пластикові тарілки з недоїдками. Навіть птахи з острахом сідають у таких місцинах. А потім. Ці ж самі люди приїжджають, на своїх "кубиках" знову сюди, і лаються на чому світ стоїть, на тих, хто засмітив їхній улюблений куточок відпочинку, забувши про те, що це ж вони учора тут були. А ніхто не прибрав.

Кожен хоче показати, що він краций. У нього краща машина, будинок, одяг. Він заможніший. То й добре. Але де ж таки культура?

"Ось подивіться, Йде чоловік. Йому можна дати років 60, а йому ще й немає 30. Але він показує, що дуже "крутий" Підстрижений наголо. Без верхнього одягу. Живіт такий точнісінько, як у тієї вагітної жінки. На кривенькі ніжки натягнені чорні, коротенькі  штанці. І виглядає так, наче знизу маленька дитина з коротенькими ніжками навчається ходити, а зверху вже здоровань. Бо в одній руці тримає цигарку, а в іншій пляшку з пивом. Ото диво!"

Якщо у древній Греції був культ голого тіла, то, мабуть, не таке тіло показували вони. То було тіло, яке створювали, здається, самі Боги. В усьому була краса. Були м*язи, а не сало. Невже раніше розуміли це, а зараз ні? Та й прикро чути нашу українську, гарну, співучу мову пересипану лайкою, не дуже достойною людської гідності."

Так, раніше вчилися на фільмах, книжках. Була мораль. Я не закликаю повертатися назад, але й не можна знищувати те, що було. Звісно, не ті часи. Але все ж таки треба вчити дітей, та й самим вчитись пристойно поводитись у суспільстві, де ти живеш.

То ж, люди добрі, візьміться за розум, та поміркуйте, чи вірним шляхом Ви йдете до здорового способу життя? Чому Ви навчаєте своїх дітей? Знищуючи свою культурну спадщину, Ви знищуєте себе, перетворюючись в людиноподібне створіння, яке прагне познущатись над своїм сусідом, нажитись на чужому горі, та якомога більше набити собі оселю, кишеню та живіт, інше їх не цікавить.

Так давайте ж не сердити Богів, а поки вони ще сміються виправляти становище в якому самі опинилися.

м.Київ.

© Инесса, 13.01.2011 в 19:59
Свидетельство о публикации № 13012011195958-00197873
Читателей произведения за все время — 41, полученных рецензий — 0.

Оценки

Голосов еще нет

Рецензии


Это произведение рекомендуют