Литературный портал Графоманам.НЕТ — настоящая находка для тех, кому нравятся современные стихи и проза. Если вы пишете стихи или рассказы, эта площадка — для вас. Если вы читатель-гурман, можете дальше не терзать поисковики запросами «хорошие стихи» или «современная проза». Потому что здесь опубликовано все разнообразие произведений — замечательные стихи и классная проза всех жанров. У нас проводятся литературные конкурсы на самые разные темы.

К авторам портала

Публикации на сайте о событиях на Украине и их обсуждения приобретают всё менее литературный характер.

Мы разделяем беспокойство наших авторов. В редколлегии тоже есть противоположные мнения относительно происходящего.

Но это не повод нам всем здесь рассориться и расплеваться.

С сегодняшнего дня (11-03-2022) на сайте вводится "военная цензура": будут удаляться все новые публикации (и анонсы старых) о происходящем конфликте и комментарии о нём.

И ещё. Если ПК не видит наш сайт - смените в настройках сети DNS на 8.8.8.8

 

Стихотворение дня

 
Реклама
Содержание
Поэзия
Проза
Песни
Другое
Сейчас на сайте
Всего: 88
Авторов: 1 (посмотреть всех)
Гостей: 87
Поиск по порталу
Проверка слова

http://gramota.ru/

Для печати Добавить в избранное

6. Гітара (продовження Мобілки) (Рассказ)

6. Гітара
(про те як треба вчитись кохати)

Андрій зайшов до себе, але Оксани не було. Це його трохи здивувало. Він пішов до неї. Постукав у двері, а з протилежного боку ні звуку, тиша. Спробував відчинити – не замкнені. Він зайшов в кімнату. Вікна закриті занавісками і в кімнаті темно.
- Є хто вдома?
З під ковдри з’явилась заспана голова Оксанки. В кімнаті було якось жарко, вікна були закриті, і трохи душно.
- Ой вибач Оксано, ти напевне спала, а я тебе розбудив.
- Так. Привіт Андрюша. Чогось голова трохи розболілась і я вирішила поспати. Мені вже набагато краще, я зараз приведу себе в порядок і зайду до тебе, – сказала Оксана спокійно підводячись і відкриваючи вікно.
- Давай я краще тебе тут зачекаю.
- Як хочеш, – сказала і вийшла умиватися, кинувши рушник на плече.
Він поглянув їй у слід. В пам’яті залишилась її худорлява постать з виступаючими на спині лопатками.
Йому не подобаються настільки худорляві дівчата. Напевно туму увесь час, поки вони були знайомі, він і відносився до неї так холодно. Сам цього не розуміючи він підсвідомо не любив її. Точніше його не приваблювало її тіло. Якщо виразитись по простому – вона була не в його смаку.
В кімнаті дещо посвіжіло від свіжого прохолодного подиху вітру з вікна. На вулиці тим часом сутеніло. Чи може хмари набігли.
На тумбочці валялись розкидані упаковочки з різними ліками. В кімнаті було дещо незвично, все якось було не так.
Раніше все було більш охайно, а тепер одяг лежав на стільці скуйовджений, одна блузка навіть лежала на підлозі.
Він підняв блузку, згорнув акуратно і положив на стілець.
Тим часом двері тихенько прочинились. Оксанка виглядала втомленою, але усміхалась, чим вправно маскувала свою втому.
- Що ти мав на увазі вчора?
- Я хочу навчитись грати одну пісню.
- Ну це можна. А яку саме?
І він розповів їй про мелодію, яка була замість гудків в Аніному телефончику.
Знову на деякий час вийшла за водою, повернулась і поставила гріти воду на чай.
Оксанка потягнулась за гітарою, яка стояла за ліжком. Андрію легко було б їй подати, він сидів ближче, але чомусь він навіть не поворухнувся.
Він дивився на її форми, чого раніше майже не робив, і подумки говорив собі про те, яке в неї худе і негарне тіло. Раніше він не звертав на це уваги, а цього разу він ніби порівнював її з іншою, не зрозуміло навіщо.
Оксанка помітила зацікавлений погляд. Він ніяково усміхнувся, трохи засоромившись своїх думок. А вона засіяла - подумала, що нарешті він на неї дивиться не тільки як друг чи товариш, а як чоловік на жінку. Хоча вона й дуже помилялась в його думках, але тоді вона була щаслива і він теж радів тільки з іншого приводу.
Оксанка почала згадувати мелодію і вже через хвилину струни зазвучали в пісню, яка лагідно проникала в душу й серце. Її тонкі і маленькі ручки впевнено і сильно бігали по струнах. Вона була зосереджена і щаслива як ніколи…
Коли вона співала у Андрія навіть промайнула думка про те, який у неї мелодійний і лагідний голос, яка вона добра і гарна дівчина і він вже знову побачив у ній свою подружку.
Вона показала як тримати гітару, поставила правильно пальці, навчила декілька простеньких переборів і акордів. У Андрія виходило дуже незграбно, він чіпляв іноді по декілька струн, а іноді затискував струну не там де слід і видавлював з неї шиплячий неприємний звук, але Оксанка терпляче возилась з ним і вже пізно ввечері у них щось хоч трішки почало виходити.
Оксанка раптом дуже закашляла, якимось внутрішнім тяжким кашлем. Він занепокоївся, але вона сказала, що це просто в неї пересохло в горлі і пішла готувати щось до чаю.
Він знову залишився сам в кімнаті.
На вулиці уже були сутінки, а він усе продовжував мучити гітару своїми незграбними руками…
*****
Ось так вони навчались кілька днів. Оксана давала поради і настанови, а він терпляче пробував, старався, навчався.
Іноді вони сиділи дуже близько, вона брала його руки і керувала ними як вчитель, що навчає першокласника писати. Направляла його рухи правильно. І так було приємно відчувати його силу, мужність його кріпких рук. І хоча він був надто зосереджений на грі, щоб помічати щось інше, вона все одно була щаслива хоча б тому, що він був поряд, був з нею, був для неї усі ці дні.
Одного разу, коли уже треба було спати, коли сусідки по кімнаті попросили його піти, вони пішли до нього в кімнату.
Його хлопців не було вдома і вони мали можливість навчатись майже всю ніч.
Пробували й інші мелодії.
Коли він втомився і вже нічого толкового не міг, то Оксанка, взявши гітару в свої вправні ручки, просто почала грати від душі. У неї напрочуд добре виходило. Андрій якось до цього раніше ставився дуже зневажливо, але спробувавши і зрозумівши, що це дуже нелегко, він вже набагато уважніше спостерігав за Оксанкою. Ось тут було дуже важко зіграти, у нього так боліли пальці в цей момент, а вона навіть посміхається і ніби грає на повітряних струнах. Ніби вони їй не вдавлюються в пальці. Вона йому пояснила, що пізніше з досвідом і в нього почне теж так легко виходити.
Вони ще довго сиділи обійнявшись поки не заснули. У вісні він часто прокидався від її кашлю. Непокоївся, бігав за водою і промочивши горло їй ставало краще.
Вони знову засинали обійнявшись. Так було зручніше на вузькому ліжку.
До п’ятниці вони мали розучити мелодію і вже в четвер увечері у нього щось нарешті почало виходити майже нормально. Ці дні він жодного разу не телефонував Ані і вона йому теж.
Це були дуже спокійні і щасливі дні для них обох.
*****
Х3MAX (21:10:12 12/03/2009)
Привіт Андрій у мене є для тебе робота на завтра, дуже вигідно заплачу, думаю ти погодишся.
556943972 (21:11:16 12/03/2009)
Привіт макс. Мені завтра ніколи.
Х3MAX (21:12:59 12/03/2009)
То відклади свої справи, чи тобі не потрібні гроші?
Х3MAX (21:20:19 12/03/2009)
Ти чому мовчиш?
Х3MAX (21:23:39 12/03/2009)
Де ти дівся, блін, і чого не береш трубку?
*****
«Я так і не зрозумів ти будеш працювати чи ні. Тобі мало того що я тобі написав?»
«Та ні Макс в мене є гроші і робота мені поки що не потрібна»
«Ну так і скажи, а то пишеш всіляку херню якісь мордочки, ти ж не дитина»
«Це ти до чого»?
«Та це я про твою Аську-хераську. Ти думаєш за такі гроші я і без тебе найду швидко когось, бажаючих вдосталь. Я два рази пропонувати не буду.»
«Та на здоров’я»
«Ти смієшся з мене?»
«Ну да»
«Ну ти придурок ще пожалієш…»
Гудки.
(далі буде)

© Чуча Анатолий, 24.12.2010 в 19:22
Свидетельство о публикации № 24122010192256-00194744
Читателей произведения за все время — 171, полученных рецензий — 0.

Оценки

Голосов еще нет

Рецензии


Это произведение рекомендуют