Литературный портал Графоманам.НЕТ — настоящая находка для тех, кому нравятся современные стихи и проза. Если вы пишете стихи или рассказы, эта площадка — для вас. Если вы читатель-гурман, можете дальше не терзать поисковики запросами «хорошие стихи» или «современная проза». Потому что здесь опубликовано все разнообразие произведений — замечательные стихи и классная проза всех жанров. У нас проводятся литературные конкурсы на самые разные темы.

К авторам портала

Публикации на сайте о событиях на Украине и их обсуждения приобретают всё менее литературный характер.

Мы разделяем беспокойство наших авторов. В редколлегии тоже есть противоположные мнения относительно происходящего.

Но это не повод нам всем здесь рассориться и расплеваться.

С сегодняшнего дня (11-03-2022) на сайте вводится "военная цензура": будут удаляться все новые публикации (и анонсы старых) о происходящем конфликте и комментарии о нём.

И ещё. Если ПК не видит наш сайт - смените в настройках сети DNS на 8.8.8.8

 

Стихотворение дня

"Последнее время"
© Славицкий Илья (Oldboy)

 
Реклама
Содержание
Поэзия
Проза
Песни
Другое
Сейчас на сайте
Всего: 64
Авторов: 1 (посмотреть всех)
Гостей: 63
Поиск по порталу
Проверка слова

http://gramota.ru/

Автор: Элли
Уяви собі – ти сидиш вдома на софі із пультом дистанційного керування, перемикаєш канали, шукаєш, щось цікаве для тебе, серед твоїх улюблених каналів й навіть не з них, клацаєш собі з реклами якогось авто на іншу рекламу чогось ще, і тут... БАЦ! Твою увагу захоплює твоє ж зображення на екрані. Але як воно може так бути? Я ж не знімався в рекламі. – Це я озвучив твої думки в той самий момент, коли ти побачив себе в телевізорі. Ти придивляєшся. Уявляєш це все собі зараз, коли читаєш? Ні? То давай починай читати з початку й уявляй... Прочитав? Молодець. Читай тепер далі.

Ти придивляєшся на екран, бачиш там самого себе, але лише в абсолютно іншому амплуа. Там, на екрані, ти – полювальник. І ти полюєш зараз на дикого кабана в холодних лісах Китаю. Ти все це бачиш і бачиш, що кабан підкрадається до «екранного» тебе, справжній ти лякаєшся цього, і той, всередині ТБ, лякається також, обертається й стріляє в кабана. Кабан намертво падає на холодну землю вкриту снігом. І тут(!), справжній ти виявився добродушною людиною. Ти думаєш як би повернути цього кабана до життя, і на твоє здивування кабан підводиться та біжить в глиб лісу. Що це? – Питаєш ти себе - Він лежав та мертвий, доки я не подумав про те, як би він був живим. І він прокинувся та побіг. – Продовжуються твої думки.

Ти перемикаєш на наступний канал, а там знову ти, але вже не полювальник, а балерун. Смішно, так? Але це так. Там на екрані ти – балерун... Ти ще досі уявляєш це собі все? Якщо ні, то починай знову це все читати й уявляти. І вже не припиняй уявляти все, що написано тут і нижче. Без уяви читати це оповідання просто не має сенсу. От сам потім, наприкінці тексту, побачиш, авжеж, коли все прочитаєш...

Ти балерун... Ми повернулися до телеекрану... Ти танцюєш свою партію на сцені якоїсь, наприклад Віденської опери. На твоєму справжньому обличчі з’являється посмішка. Ти встаєш із софи та починаєш скакати по твоїй кімнаті, як балерун, але своїм власним стилем і знову... БАЦ! Той ти, на екрані, починає танцювати так само як це робиш ти. Ну, так, так! По-ідіотському. Уявляєш, ти танцюєш як ідіот на сцені Віденської опери. В тебе маленький шок, через те, що ти побачив на своєму екрані. Ти зупинився. Зупинився і той, який а сцені. В цей час ти швидко перемикаєш канал, а там знову ти в головній ролі і ніхто інший. Це ж Олімпійські ігри. Головний стадіон. Ти в «колі». В колі для штовхання ядра. Ти трохи кремезніший став, але це ти. Уявляєш? Авжеж уявляєш. Ти ж не хочеш читати спочатку, а якщо не уявлятимеш і не читатимеш спочатку – втратиш ефект, про який я казав раніше.

Перша спроба. Штовхаєш. Заступ. Що ти, блін, робиш? Де техніка? Не можна заступати за коло. Ти розумієш, що ти можеш керувати цим атлетом із твоїм обличчям...

... Докерувався! Останнє місце на Олімпіаді. Ти в шоці. Знов там же. Вимикаєш ТБ. Сідаєш на диван... (отут ти маєш підвищити стан уяви зараз)... Ти на дивані. Дивишся на чорний екран, а там БАЦ!, ні, екран не увімкнувся. Просто на ньому з’явилися білі літери. Читаєш. Напис – ТИ КЕРУВАВ ТИМ, КОГО БАЧИВ НА ТЕЛЕЕКРАНІ. І ЦЕ БУЛО ЛИШЕ В ТВОЇЙ УЯВІ. А Я (ТОЙ, ХТО НАИСАВ ЦЕ ОПОВІДАННЯ) КЕРУВАВ ТОБОЮ НАСПРАВДІ, В ТВОЄМУ ЖИТТІ. Я ЗАРАЗ ЗМУСМВ ТЕБЕ УЯВЛЯТИ ЦЮ НІСЕНІТНИЦЮ. ЗМУСИВ ПРЕЧИТУВАТИ ТЕ, ЩО ТИ ЩЕ НЕ ДОЧИТАВ. Я КЕРУВАВ ТОБОЮ. І ЦЕ БУЛО ПРИЄМНО.

P.S. Читай надалі мої оповідання.

                                                                                     23.08.08 Сашко Желе
День Прапору

© Элли, 07.03.2009 в 20:40
Свидетельство о публикации № 07032009204056-00098149
Читателей произведения за все время — 51, полученных рецензий — 1.

Оценки

Голосов еще нет

Рецензии

Сашко Желе
Сашко Желе, 12.03.2009 в 23:56
Манипуляция...

Это произведение рекомендуют